Povratak

Upala zubnog mesa | Plavi ili ljubičasti pigment sluznice usne šupljine

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric Joomla v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Pas, star 2 godine, ima upalu desni. Primjeti se modro iznad očnjaka. Da li imate neku preporuku kako tretirati upalu? Hvala unaprijed! Ena

O: Vrlo često, pogotovo u psa malih pasmina, javlja se upala zubnog mesa ili gingivitis. Promjena je u početku u vidu crvene linije iznad zuba te se nakon nekoga vremena to crvenilo pojačava, javlja se neugodan zadah iz usne šupljine, stvaraju se nakupine na zubima ili zubni plak, životinja može pojačano sliniti te se u jačim slučajevima javlja i krvarenje zubnog mesa. Kao posljedica takvih promjena nakon nekoga vremena nastaje peridontitis te dolazi i do gubitka zubiju. Gingivitis nastaje uslijed rada bakterija koje se normalno nalaze u usnoj šupljini životinja. Same bakterije dovode do nakupljanja plaka na zubima. Kako bi se spriječio nastanak gingivitsa preporuča se čišćenje odnosno pranje zubiju kao i kod ljudi. Od preparata za održavanje higijene usne šupljine u našim dućanima možete naći: Stomodine gel s aromom mesa i uljem noćurka, Orozyme gel sa enzimima,  Camon On pastu za zube s glinom i esecijalnim uljima i slično.

Prisutnost plavog ili ljubičastog pigmenta sluznice usne šuljine može biti znak bolesti kardiovaskularnog sustava, bolesti jetre, dišnog sustava, otrovanja, autoimunih stanja. U takvih slučajevima preporuča se odlazak kod veterinara kako bi se pravilno i pravodobno moglo započeti sa terpijom.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr